През уикенда Филипините бяха развълнувани от необичайна новина - 433

...
През уикенда Филипините бяха развълнувани от необичайна новина - 433
Коментари Харесай

433-ма спечелиха джакпота наведнъж. Математик обясни как може да стане това

През уикенда Филипините бяха разчувствани от необикновена вест - 433 души наведнъж завоюваха джакпота в държавната лотария. В резултат на това хората трябваше да си поделят 236 милиона песо (около 4 милиона долара), пише Science Alert .

Как въобще е допустимо това? Резултатите от
лотарията провокираха вълна от отвращение и подозрение измежду печелившите и хората започнаха да упорстват за следствие на този " съвсем неосъществим " резултат от лотарията.

На помощ обаче се притекъл математик. Ученият твърди, че главното схващане на вероятността и човешката логика на психиката вършат този резултат не толкоз неистински.

Как работи
лотарията

Всеки билет за
лотария съдържа шест цифри от 1 до 55, а последователността от извоювани джакпоти се дефинира на инцидентен принцип. Притежателят на билета печели джакпота, в случай че шестте цифри в него съответстват с шестте изтеглени цифри.

Така всеки билет има:

6 от 55 шанса да получите първото число x 5 от 54 шанса да получите второто x с 4 от 53 шанса да получите третото x с 3 от 53 шанса да получите четвъртото x 2 от 51 шанса за приемане петият х 1 на 50 шансове за приемане на шестия.

* където x е знакът за умножение.

В резултат на това всеки билет има късмет да завоюва
джакпот от 1 към 28 989 675.

Какви са възможностите да ударите
джакпота

Математикът твърди, че без да се знае точният брой продадени билети, е невероятно да се пресметна вероятността да се получат 433 печеливши билета.

Според една обща оценка общо са продадени към 10 милиона билета. Така шансът за облага наподобява необикновен - 1 от 1, последвано от 1224 нули. Всичко обаче не е толкоз просто.

Според учения този метод не включва данни за човешкото държание и логика на психиката. А би трябвало.

Този метод допуска, че всеки, който си купи билет, има еднакъв късмет да избере всяка от всички вероятни комбинации. Но учените от дълго време са забелязали, че някои комбинации от цифри са доста по-популярни от други.

Повече логика на психиката, в сравнение с възможност

Ученият счита, че си коства да се обърне внимание на печелившите цифри - 9, 18, 27, 36, 45 и 54. Разглеждайки тези цифри и таблицата за умножение, може да се наблюдава явен модел на случайно изтеглени цифри. Математикът счита, че най-вероятно точно тази причинност е привлякла вниманието на хората.

Любопитно е, че сходен прилив на печеливши беше следен преди четири години във Англия - пет от шестте цифри бяха кратни на седем. И по-късно през 2020 година в Южна Африка - тук поредицата от цифри 5, 6, 7, 8, 9, 10 завоюва.

В резултат на това ученият счита, че хората са изненадващо зле в разбирането по какъв начин би трябвало да наподобява низ от в действителност случайни цифри. Доказателството за това идва от изследване, в което хората са били помолени да измислят случайно число. В резултат на това се оказа, че субектите са два пъти по-склонни да избират нечетни цифри, в сравнение с четни.

Може ли да е машинация

Според математика самият факт, че 433 души са закупили печеливши билети, към момента не е безапелационно доказателство за машинация.

Без информация обаче какъв брой билета от държавната
лотария са действително продадени, уви, няма по какъв начин да сме 100% сигурни. Данните от други лотарии обаче демонстрират, че това число просто не може да се смята за нещо извънредно.

Превод: GlasNews

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР